Seiko 6R35 és Soprod: Workhorse Movements in Flux

Ennek megválaszolásához kezdhetjük azzal, hogy megpróbáljuk meghatározni, mi is az igáslómozgás valójában. A meghatározás személyenként változik, és sok heves vita pusztán a szemantikából fakad. Csak a polcról készült mozgalmak lehetnek igáslovak? A cégek létrehozhatják saját szabadalmazott igáslómozgásokat? Mennyire drága a túl drága? Nem próbálok itt értekezést írni az óralexikonról (ezekből a cikkekből már van elég). De ahhoz, hogy a földet megtudjuk, sok különböző kalibert kell megvizsgálnunk, amelyek közül néhányat nem tarthat megfelelőnek. Sőt, ahogy az óraipar változik és növekszik, a „független”, „házon belüli” és „drága” definíciói is változnak. Ezek az elmosódott vonalak nagy szerepet játszanak az igáslovak világában. De kezdjük elég finoman egy olyan kaliberrel, amiben mindannyian egyetértünk, hogy van néhány igazi lóerő.

Még ha nem is rendelkezik ilyennel, biztosan tudja, mi az. Az ETA 2824-2-t, amely régóta elérhető a Swatch Group-tól, régóta a többiek megítélésére alkalmas igáslónak tekintették. Ez egy kész szabvány a harmadik féltől származó óragyártó cégek számára. Gyakran megjelenik, erősen módosítva, mint márkaspecifikus változatok. A Sellita SW200-1 lényegében ugyanaz a mozgás, de szükséges jelenléte, mivel a Swatch továbbra is csökkenti a 2824-2 elérhetőségét a kívülállók számára. A Sellitának nincs ilyen kétsége a tömegek számára való mozgását illetően.

A specifikációk szilárdak, ha kissé elavultak a mai környezetben. Svájci gyártású, 38 replika rolex teljesítménytartalékkal és 4 Hz-es (28 800 vph) ütemmel. Természetesen van benne automatikus tekercselés és dátumkerék (ahogyan ebben a cikkben szinte az összes mozgás). A fokozattól függően a pontosság napi +/-12 másodperctől a kronométer hitelesítéséig átlagosan napi +6/-4 másodpercig terjed. Az ütéselnyelés és az általában robusztus felépítési minőség a 2824-2/SW200-1-et a kedvenc választássá tette mindenféle GADA (Go Anywhere, Do Anything) és szerszámórákhoz.

A 2824-2/SW200-1 igáslómozgásként bevett öröksége és “standard specifikációi” ideális mérőpálcikává teszik az összes többi igáslóval való összehasonlításhoz. Az emberek gyakran buzgón mutatnak rá vitákban (heves vitákban), amikor valaki egy másik mozgalmat próbál érvényes, megbízható igáslómozgalomnak állítani. Amire most készülök.

A Seiko 6R szerkezetei (amely 2 számjegyű numerikus kóddal végződik, mint például a “6R35”) nem a Seiko automata szerkezetei közül a legtöbb az óra táján. Ezt a díjat a 4R kaliberű család kapja, mind a Seiko saját óráiban, mind pedig az SII (Seiko Instruments) által kínált termékekben. A 4R mozgások jó pénzmozgások, és hatalmas piaci szegmenst töltenek be. Megbízhatóak és megfizethetőek (és általában megfizethető órákban kaphatók). Lehetővé teszik az automata mechanikus órákat is a 6R-rel vagy Sellitával felszerelt órák áránál alacsonyabb áron. De emiatt kihagyjuk a 4R-t az igáslós beszélgetésből, és hagyjuk, hogy a vita máskor dúljon. Összehasonlítás céljából a valamivel jobb felépítési minőséggel rendelkező mozgásokra vagyunk kíváncsiak.

A 6R szerkezeteket sokan az ETA 2824-2/Sellita SW200-1 robusztus, olcsó alternatívájának tekintették. A 6R megfelelt a svájci szabványnak, mint a 4R a 6R-nek. Egészen a közelmúltig 6RXX-et lehetett találni néhány komolyan strapabíró karórában jóval 1000 dollár alatt, de gyakran 500 dollár alatt is. Ez az érték/specifikáció arány nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Seiko felkerüljön a lelkes térképre. De az elmúlt néhány évben ez egyre ritkább lett. A legújabb 6R szabvány, a 6R35 utat talált az új órákhoz, amelyek stratégiailag lényegesen többe kerülnek, mint az előző 6R15-tel felszerelt korábbi modellek.

A mára megszűnt 6R15 meglehetősen szigorúan követi a svájci szabványok specifikációit. Csökkentett, 3 Hz-es (21 600 vph) ütemben működik, de ezt megnövelt 50 replika órák teljesítménytartalék kompenzálja. Lengéscsillapítás van jelen. A Seiko napi +25/-15 másodperces pontosságot közöl a 6R15-re, de a felhasználók futásteljesítménye vadul változik, és a legtöbben kellemesen szigorúbb tűréshatárokat követelnek. A 6R15-öt helyettesítő 6R35 teljesítménytartaléka 70 óránál nő.

Több vagy kevesebb mint?
A 6R35 teljesítménytartaléka csaknem kétszerese a módosítatlan ETA 2824-2-nek. A felhasználó számára fontos specifikációk révén a 6R35 ragyog. Vagyis papíron a 6R35 kihagyja az ETA/Sellita szabványt. Ez egyesek számára egyértelmű nyertessé teheti. De az építési minőség összehasonlításáról beszélni kell. Figyelmeztetésképpen nem vagyok órás, ezért inkább a megélt élmény érdekel. A nálam hozzáértőbbek jobb technikai összehasonlításokat végeztek.

Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy empirikus minőségi különbség van. A bizonyítékok egy része az árakból származik. A Seiko egy robusztus, de megfizethető igáslószerkezetet dolgozott ki. Mérnökei minden zsírt leborotváltak a mozgástól kezdve a gyártási és összeszerelési módszerekig, hogy elérjék a 6R-t és annak korábbi hihetetlen értékét. Az ETA soha nem törekedett arra, hogy a 2824-es a lehető leghatékonyabb mechanikus gép legyen. Az ETA természetesen pénzt akar keresni. De a cég egyszerűen készít valamit, ami jó. Egész jó. Elég jó ahhoz, hogy szabványnak tekintsük. Nevezhetjük az alma és a narancs összehasonlítását, a társaságok és a mozgalmak egyaránt a célok felé törekszenek. De a Seiko 6R és az ETA 2824-2 kezelésében, beállításában és látásában érezhető különbség éles. Megélt tapasztalatom szerint a svájciak nyernek.

Úgy tűnik, a Seiko arra tippel, hogy az olyan specifikációk, mint (vagy különösen) az erőtartalék, a 6R35-öt és a hozzá tartozó órákat olyan jóvá teszik, mint a svájci felszereltségűek. Ez nyilvánvaló a márka agresszív felfelé ívelő áraiban, amikor új, 6R változatokkal hajtott órákat bocsát ki, amelyek a svájci igáslószerkezetekkel azonos árkategóriában, az 1000-2000 dolláros tartományban vannak. A kérdésem az lenne, hogy mi van a 8L-el?

Véleményem szerint (és lehet, hogy tévedek… gyakran tévedek), a Seiko által gyártott 8L35-ös kaliber jobban összevethető egy magasabb minőségű ETA 2824-2-vel, mint bármelyik 6R. Megtalálja az utat az olyan órákban, amelyek hasonló költségűek, mint a magasabb minőségű 2824/SW200-asokkal. Kézzel szerelt, 4 Hz-en ver, és 50 replika órák árral teljesítménytartalékkal rendelkezik. Még nem volt alkalmam kezelni, de úgy hallom, a mesterség finomsága kézzelfogható. Szinte kizárólag a Seiko csúcskategóriás búváróráiban létezik. Ahogy az árak nőttek a Seiko alacsonyabb szintű kínálatában, úgy nőttek a Seiko Marinemasterek és hasonlók is, amelyek jelenleg a 2500-4000 dolláros tartományban vannak.

Egy tökéletes világban jobban szeretném, ha a Seiko egy kicsit inkább a 8 literes kalibereibe hajolna prémium igáslóként, mintsem hogy felfújja a 6R-t. A Seiko azonban megtartja magának a 8L-t, és még a márka saját katalógusában is korlátozza. A 6R harmadik fél óragyártói számára elérhető, és egyelőre még mindig olcsóbb, mint az ETA/Sellita.